Lamberto Frescobaldi:Wino w ulubionych okolicznościach

Toskański ród Frescobaldi cieszy się niesamowitą renomą w świecie winiarskim i ma wyjątkowo długą tradycję – jego członkowie zajmują się uprawą winorośli od 1300 r. Lamberto Frescobaldi reprezentujący trzydziestą generację tej słynnej włoskiej rodziny zdradził nam, że najchętniej wybiera wino ze względu na okazję. A ta wcale nie musi być wyszukana.

Rodzina Frescobaldi od wieków odgrywa ważną rolę w handlu, finansach, polityce i życiu artystycznym Włoch, a przede wszystkim – jest cieszącym się szacunkiem producentem win. Trunki wytwarzane przez Frescobaldich pili papieże, król Henryk VIII i Michał Anioł, który wymieniał je na swoje obrazy, a reprezentanci marki byli jedynymi Włochami zaproszonymi na uroczystość ślubną księcia Williama i Kate Middleton. Do dziś te toskańskie wina – owoc wiedzy oraz unikatowego splotu warunków geologicznych i klimatycznych – cieszą się popularnością i prestiżem.

Lamberto Frescobaldi – spadkobierca winiarskiego imperium – rozpoczął swoją działalność w rodzinnym biznesie dość wcześnie, a wiedzę na temat uprawy winorośli zgłębiał przez lata. Ukończył Uniwersytet Kalifornijski w Davis – jedną z najlepszych szkół na świecie edukującą w zakresie enologii. Swoją wiedzą i pasją Lamberto chętnie dzieli się z entuzjastami wina. Podczas wspólnej, niezobowiązującej degustacji opowiedział nam o tym, że smakując kilka win naraz, powinno się zaczynać od najłatwiejszych, najmniej złożonych, a dopiero później przejść do bardziej skomplikowanych trunków. Lamberto opisał tę stopniową degustację za pomocą oryginalnego porównania smaku wina do samochodu wyścigowego – należy rozgrzać silnik zanim wejdzie się na najwyższe obroty. Po wyraziste wina nie sięga się w pierwszym okrążeniu.

Niektórzy sądzą, że wino pije się wyłącznie podczas specjalnych uroczystości, jednak Lamberto zaprzecza takim schematom. Ceniony winiarz z przekorą przyznaje, że żaden inny alkohol nie daje tyle satysfakcji, nawet jeśli pije się go oglądając teleturniej w telewizji Rai Uno. Tym samym Lamberto utwierdził nas w przekonaniu, że niezależnie od okazji, uroczystej albo zupełnie zwyczajnej, zawsze można do niej dobrać odpowiednią, dobrą butelkę. Wino na randkę? Doskonała opcja, pod warunkiem, że nie będzie zbyt skomplikowane – tu sprawdzi się wytrawne Morelino di Scansano. Toskański producent ze śmiechem dodaje, że zbyt zawiła randka sama w sobie nie jest dobrym pomysłem. Sprawdzone towarzystwo potęguje radość smakowania wina. Butelka świeżego czerwonego Campone Rosso di Montalcino to idealny dodatek do wieczoru z przyjaciółmi. Niewymagające wino to także mała nagroda na koniec dnia. Wracasz do domu, rozwiązujesz krawat, zdejmujesz niewygodne buty i serwujesz sobie kieliszek sprawdzonego rozluźniającego wina, takiego jak owocowe Rèmole Frescobaldi. W zależności od nastroju czy pory roku wybierasz smak, który znasz i potrafisz docenić. Bo parafrazując Lamberto: Najważniejsze w piciu wina są przyjemność i satysfakcja.

Frescobaldi.jpg

Frescobaldi_.jpg

Magazyn Faktorii Win w nowej odsłonie

temu

Na regałach w całej Polsce znaleźć już można najnowszy numer bezpłatnego Magazynu Faktorii Win w odmienionej formie. Nowy Magazyn pełni rolę przewodnika po świecie wina i zawiera jeszcze więcej informacji o podróżach, kuchni i stylu życia. Tytuł wydawany będzie co dwa miesiące, a jego mniejszy, bardziej poręczny format zmieści się w każdej damskiej torebce.
Powitanie wiosny

temu

Świat budzi się do życia po zimowym śnie, a wraz z nim – chęć do zabawy i świętowania. Zwyczajów na powitanie wiosny jest na świecie wiele, do was należy wybór najlepszej opcji. Rozpocznijcie nową porę roku w gronie przyjaciół, z naładowanym akumulatorem i kieliszkiem wyjątkowego wina w ręku.
Magazyn Faktorii Win wyróżniony nagrodą Szpalty Roku 2014

temu

Podczas uroczystej gali w warszawskim Teatrze Kamienica ogłoszone zostały wyniki najbardziej prestiżowego konkursu branży custom publishing organizowanego przez Stowarzyszenie Prasy Firmowej. W tegorocznej edycji jury oceniło ponad 150 projektów marketingowych. Srebro w kategorii „Magazyn dla klientów B2C, w nakładzie powyżej 50 tys” zdobył Magazyn Faktorii Win.
Nowy numer Magazynu Faktorii Win

temu

Od 1 lipca na półkach Faktorii Win pojawi się piąty numer Magazynu Faktorii Win. W publikacji znaleźć będzie można m.in.: kulinarne przepisy Kuby Kaftańskiego i Zosi Pazik ze stołecznego lokalu Miłość, recepty na rześkie koktajle przygotowane przez Franciszka Kunickiego oraz mini przewodnik po winiarskiej Francji.

Faktoria Win Zaprasza

O sztuce najlepiej dyskutować przy lampce dobrego wina. Uwzględniając to przyjemne połączenie stworzyliśmy cykl Faktoria Win Zaprasza, który opiera się na współpracy z instytucjami organizującymi wydarzenia kulturalne: premiery filmowe i teatralne, festiwale i wernisaże. W jego ramach goście imprez poznają naszą markę i próbują win z naszej kolekcji.