Faktoria Win wyróżniona Złotym Effie

W poniedziałek, 12 października br. podczas uroczystej gali jednego z najważniejszych konkursów branży reklamowej – Effie Awards – Faktoria Win odebrała Złoto w kategorii Retail za "Nowy sposób sprzedaży Win w małych sklepach". Wydarzenie, odbyło się w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej w Warszawie.

Dotychczas małe sklepy spożywcze nie umiały sprzedawać wina, przez co traciły okazję do pozyskania klientów na dynamicznie rosnącym rynku oraz dystans do szybko rosnących dyskontów. Tak było aż do chwili, gdy Grupa Eurocash wprowadziła na rynek Faktorię Win – nowatorski koncept sprzedaży wina w małych sklepach, który okazał się wyjątkowo skuteczny. Koncept „store in store” pod marką Faktorii Win na nowo zdefiniował sposób kupowania wina przez konsumentów, odwołując się do „winnych” okazji, i sprawił, że stało się dla nich łatwym wyborem, zaś dla sprzedawców handlowym pewniakiem.

Ta kampania to w tegorocznym konkursie Effie prawdziwa „perełka”. Kampania niezwykle skromna budżetowo, w nowatorski sposób traktuje sklep jako „medium”. Zamiast „bić się na ceny” z innymi, skupia się na zrozumieniu potrzeb klientów. W przyjazny i prosty sposób adresuje te potrzeby, przede wszystkim w samym sklepie. Jury Effie doceniło świetny, przemyślany koncept, dający znakomity i długotrwały efekt sprzedażowy. Ta kampania to dowód na to, że w efektywnej komunikacji nie liczą się wielkie budżety, tylko zrozumienie konsumenta, pomysł, konsekwencja, jakość i prostota. - uzasadniła decyzję Jury Przewodnicząca Kategorii Retail - Alina Prawdzik.

Za przygotowanie działań, odpowiadają: Dział Marketingu Faktorii Win oraz Agencje: Dragon Rouge, FUTU Creative i Sztengreber.

Do tegorocznej edycji Effie Awards agencje komunikacji marketingowej i klienci zgłosili łącznie 171 kampanii w 21 kategoriach. Prace oceniało 80-osobowe jury, podzielone na sześć grup jurorskich, pod przewodnictwem Sebastiana Mikosza. W sumie wyróżniono 49 kampanii w 20 kategoriach.

Effie Awards to jeden z najważniejszych na świecie konkursów marketingowych, zainicjowany w 1968 roku przez Amerykańskie Stowarzyszenie Marketingu. W Polsce prowadzi go Stowarzyszenie Komunikacji Marketingowej SAR, a nasz kraj jest jednym z 40 na świecie, gdzie jest organizowany konkurs. Eksperckie jury ocenia kampanie pod kątem 4 kryteriów: wyzwanie strategiczne i przyjęte cele, idea komunikacyjna, rozwinięcie idei w działania reklamowe oraz efekty komunikacji. Polska edycja konkursu Effie Awards odbyła się po raz szesnasty. Więcej informacji o konkursie na stronie: www.effie.pl

Gala_EFFIE_2015_nagrody463.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody465.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody461.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody457.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody466.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody460.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody458.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody470.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody464.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody469.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody459.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody468.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody462.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody467.jpg

Gala_EFFIE_2015_nagrody471.jpg

Lamberto Frescobaldi:Wino w ulubionych okolicznościach

Toskański ród Frescobaldi cieszy się niesamowitą renomą w świecie winiarskim i ma wyjątkowo długą tradycję – jego członkowie zajmują się uprawą winorośli od 1300 r. Lamberto Frescobaldi reprezentujący trzydziestą generację tej słynnej włoskiej rodziny zdradził nam, że najchętniej wybiera wino ze względu na okazję. A ta wcale nie musi być wyszukana.