O trudnej sztuce foodpairingu czyli czy karty win znikną z restauracji?

Trudno znaleźć inny alkoholowy napój, który tak bardzo jak wino miałby wpływ na smak jedzenia. Dlaczego zatem większość z nas spogląda na kartę win w restauracjach, z pewną dozą nieufności, żeby nie powiedzieć – przerażeniem? Karta Win najczęściej kojarzy się z wyborem niewiele mówiących pozycji w wysokich cenach. Jeśli zdecydujemy się już na lampkę wina do wybranego posiłku, często nie mamy pomysłu którą etykietę wybrać. I z tym dylematem jesteśmy pozostawieni sami sobie.

Niewiele polskich restauracji może pochwalić się współpracą z Sommelierem, który po degustacji wszystkich dań z menu, starannie dobrał wina w karcie do smaku konkretnych produktów, z których składają się potrawy. Jeszcze rzadziej możemy liczyć na pomoc obsługi kelnerskiej, która sama często nie jest zorientowana w ofercie win, a tym bardziej jej dopasowaniu do karty dań. Dialog między przestraszonym klientem a niewyedukowaną obsługą nie ma szans doprowadzić do sukcesu, czyli klienta zadowolonego z wina odpowiednio dobranego do posiłku.

Problem dostrzegł zespół Faktorii Win, grupa pasjonatów, stawiających sobie za cel przybliżenie kategorii wina wszystkim, którzy wino pić lubią zarówno w domu jak i w restauracji. Po sukcesie Faktorii Win (www.faktoriawin.pl), opiekuni marki, należącej do Grupy Eurocash S.A. wzięli na celownik bardzo dynamicznie rozwijający się rynek małej, średniej i dużej gastronomii.

Zespół odpowiedzialny za stworzenie marki Faktoria Win à la carte, na początku postawił na research. Grupa objechała wszystkie liczące się w Polsce restauracje. Zarówno te znajdujące się w największych miastach, jak i lokale trochę na uboczu, w mniejszych miejscowościach i miasteczkach. Po dziesiątkach wizyt, wypróbowanych menu, a przede wszystkim setkach zdegustowanych kieliszków, eksperci Faktorii Win à la carte, rozpoczęli tworzenie projektu, który za zadanie ma zmianę sposobu traktowania wina w polskich restauracjach.

Intrygujące smaki można osiągnąć dzięki umiejętnemu połączeniu składników – nie tylko w zakresie samych potraw, ale również w przypadku łączenia trunków z danym rodzajem mięsa, przystawkami czy serami. Faktoria Win à la carte to dopracowany system, który pozwoli poznać cenne zasady foodpairingu.” – zdradza Wine Master Faktorii Win à la carte -Rafał Łojszczyk.

Ale na czym polega foodpairing? Swój początek foodpairng ma w zestawieniu ze sobą wyłącznie potraw. Jako metoda pomocna przy tworzeniu oryginalnych dań przypadł do gustu, zwłaszcza wielbicielom kuchni molekularnej. W dużym skrócie foodpairing polega na dobieraniu składników dania na podstawie ich wspólnych cech, ale nieobce są mu także eksperymenty. Restauratorzy, szefowie kuchni, entuzjaści oryginalnych smaków ciągle więc eksperymentują, a lista nietypowych połączeń rośnie.

W tym momencie pojawia się pytania: gdzie w foodpairingu jest miejsce na wino i co jest ważniejsze: wybór potrawy czy wina? Odpowiedź okazuję się być niejednoznaczna. Najlepiej kierować się zasadą równowagi i umiaru. Jeszcze niedawno w kwestii dobierania win do jedzenia obowiązywały jasne, sprecyzowane zasady, które mówiły m.in., że: wino czerwone serwuje się do czerwonego mięsa, białe do białego, a słodkie do deserów. Dziś te zasady również obowiązują, ale warto eksperymentować.

Dlatego eksperci z Faktorii Win à la carte stworzyli narzędzie kierowane do restauratorów, które będzie miało wpływ na komfort gości lokali gastronomicznych. Program, który opiera się na ofercie win, dobieranych każdorazowo do konkretnego zestawu dań, ujętych w menu restauracji. Gościowi restauracji, biorącej udział w programie, już przy wyborze dania, zostanie zasugerowany wybór wina, dobrany precyzyjne do składników dania. Samo pozbycie się karty win i umieszczenie rekomendacji konkretnych etykiet w karcie dań to tylko jedna z wielu funkcjonalności narzędzia. Goście będą również mogli, ze specjalnej podkładki pod dania, dowiedzieć się jak profesjonalnie degustować wino oraz wypróbować win w promocji, przygotowanych sezonowo na każdy miesiąc.

Program ma być również dużym ułatwieniem dla restauratorów, którzy przy rozpoczęciu współpracy z Faktorią Win à la carte otrzymają wsparcie ekspertów, od lat pracujących w branży gastronomicznej, którzy dobiorą wino do konkretnych dań i będą na co dzień do dyspozycji restauratorów. Właściciele lokali będą mogli również skorzystać z narzędzi POS, m.in.: dekanterów, coolerów, papierowych menu naściennych czy zapasek i trybuszonów dla obsługi, ułatwiających sprzedaż i rozszerzających świadomość kategorii wśród konsumentów. Wszystkie te narzędzia, mają na celu zapewnienie restauracjom wysokiej wiarygodności w kategorii wina, która przekłada się bezpośrednio na sprzedaż.

Poza wszystkimi ułatwieniami, w ofercie Faktorii Win à la carte, znajduje się przede wszystkim 120 win, dopasowanych do różnych potrzeb restauracji i ich klientów. Wina te dedykowane są gastronomii, co oznacza, że nie będzie można ich nabyć w innych kanałach dystrybucji Faktorii Win. Wszystkie pozycje zostały włączone do oferty z myślą o foodpairingu, a o ich odpowiednim miejscu w karcie dań restauratorów każdorazowo zadba zespół Doradców Faktorii Win à la carte.

W momencie, w którym co raz częściej decydujemy się na spożywanie posiłków poza domem, w którym przybywa restauracji serwujących dania wszystkich kuchni świata czy też rozwoju samej kuchni polskiej, dostrzegamy lukę w dopasowaniu do tych zmian rynku wina. Dlatego zdecydowaliśmy się stworzyć Faktorię Win à la carte – narzędzie, które przygotowaliśmy z myślą o restauratorach i ich klientach. Mamy nadzieję, że Faktoria Win à la carte pozwoli obu grupom pełniej i łatwiej korzystać z połączenia smaków produktów i szczepów składających się na wyjątkowy posiłek” – podsumowuje Michał Groniewski, Dyrektor Marketingu Grupy Eurocash S.A.

Logo_2.pdf

pdf | 269 KB

Logo.pdf

pdf | 269 KB