Faktoria Win otwarciem 4000-go sklepu świętuje 3 lata działalności

3 lata temu wystartowała marka Faktoria Win, której twórcy za cel postawili sobie zmianę systemu sprzedaży wina w małych i średnich sklepach. Dzisiaj półki marki znaleźć można w 4000 sklepów w całej Polsce. Faktoria Win przyczyniła się także do wzrostu kategorii win stołowych w małych sklepach, który w tym roku w porównaniu do roku 2016 jest 2 razy większy i wynosi prawie 13%*. Zespół marki może również pochwalić się prestiżowymi nagrodami branży marketingowej oraz innowacyjnymi działaniami komunikacyjnymi, wyznaczającymi nową jakość w kategorii.

Faktoria Win od początku postawiła na duże, niespotykane dotąd w kategorii, uproszczenie. Takie rozwiązanie było odpowiedzią na wniosek płynący z badań rynku - kategoria win jest na tyle skomplikowana, że sama w sobie stanowi barierę zarówno dla sprzedających jak i kupujących. Zespół marki zaprojektował specjalne półki z winem dostosowane do różnych potrzeb klientów. Podział win na okazje i przejrzysta prosta nawigacja po raz pierwszy pojawiły się na polskim rynku.
Właścicielom sklepów marka zaproponowała efektywny model całkowitego outsourcingu sprzedaży wina. To dzięki ich zaufaniu, Faktoria jest obecna w 4000 polskich sklepów. W sklepach z półkami marki średni wzrost sprzedaży wina wynosi 30%, zdarzają się i takie, w których wzrost przekracza 100%. Z rozwiązania korzystają głównie małe i średnie sklepy, ale można je także spotkać w sieciach: Delikatesy Centrum, 1 minute, Groszek, Lewiatan, Eko, Abc, PSD oraz na stacjach: Orlen i Shell, Lukoil, Statoil.
Faktorię Win wyróżnia również sposób komunikacji z konsumentami. Na półce znaleźć można bezpłatny magazyn, który w 2014 roku został wyróżniony w najbardziej prestiżowym konkursie branży custom publishing nagrodą Szpalty Roku, przyznawaną przez Stowarzyszenie Prasy Firmowej. Jury doceniło publikację za czytelny przekaz w wyrafinowanej formie. Publikacja wydawana jest w nakładzie 150 000, co czyni ją największym wydawnictwem kategorii.
W trakcie pierwszych 2 lat działalności Faktoria mocno pracowała również nad działaniami pr-owymi. Marka stworzyła m.in cykl Faktoria Win Zaprasza, w ramach którego zorganizowano degustacje dla 15 000 uczestników przeszło 90 wydarzeń kulturalnych odbywających się w najważniejszych polskich teatrach, muzeach, galeriach i kinach. W roku 2015 po raz pierwszy przeprowadzona została również duża akcja konsumencka. W internetowym teście Faktoria Win zapytała Polaków o ich preferencje smakowe, w prosty sposób pokazując jak mogą one wpływać na wybór wina. W konkursie Test Smaku udział wzięło 20 000 osób, które wybrały Prosecco Amanti jako wino najbardziej odpowiadające gustom.
Rok 2015 przyniósł również pierwszą nagrodę marketingową. Faktoria została doceniona w jednym z najważniejszych konkursów branży reklamowej - Effie Awads. Jury konkursu przyznało marce złote Effie w kategorii Retail za przemyślany koncept, dający znakomity i długotrwały efekt sprzedażowy. Na kolejne wyróżnienie nie trzeba było czekać długo. W 2016 roku koncept został nagrodzony złotem w kategorii Insight w konkursie Innovation Award.
Rok 2016 był bez wątpienia przełomowym dla marki, zarówno na polu operacyjnym jak i komunikacyjnym. W maju ruszyła komunikacja w social media - na kanałach Facebook i Instagram. W sezonie letnim Faktoria po raz pierwszy pojawiła się w otwartej przestrzeni miejskiej. W najbardziej popularnych miejscówkach letnich w Warszawie (Plac Zabaw, Iskra, Plażowa) Wrocławiu (ZaZoo BeachBar) i Poznaniu (KontenerART) stanęły wine bary marki. W wine barach zastosowano ponownie proste, ale odpowiadające potrzebom konsumentów rozwiązania. Bywalcom letnich miejsc Faktoria zaproponowała estetyczne, drewniane bary z ofertą 10 win sprzedawanych na kieliszki, przejrzystą ekspozycję butelek i menu. Ten sposób sprzedaży spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem i pozytywnymi opiniami. Z wypowiedzi odwiedzających płynie wniosek, że takiego podejścia do kategorii wina w plenerze brakowało.
30 listopada w Delikatesach Centrum w Elblągu otworzy się 4000 sklep z Faktorią Win. W tym samym czasie rozpocznie się kampania świąteczna marki, która obejmie m.in. spoty video na Facebooku, aktywację konsumencką, działania pr i promocję w sklepach. Marka pozostaje cały czas w fazie dynamicznego rozwoju i w roku 2017 planuje kolejne otwarcia oraz działania komunikacyjne.
Więcej o kampanii świątecznej Faktorii Win znajdą Państwo tutaj.

* Źródło: NIELSEN, TOTAL POLAND, MAY 2016

INFOGRAFIKA_URO_FW-01.png

INFOGRAFIKA_URO_FW-01.png

Urodziny_informacjaprasowa.docx

docx | 175 KB

Spójrz na święta z (w)innej perspektywy!

temu

Szef Radek - mistrz korporacyjnej nowomowy, dociekliwa niczym as dochodzeniówki teściowa Ela i od zawsze we wszystkim najlepsza kuzynka Iza - oto bohaterowie świątecznych spotów Faktorii Win. Przedstawiając życiowe sytuacje, którym daleko do ideału, marka zachęca do spojrzenia na święta z przymrużeniem oka i innej - winnej perspektywy. Symbolem swobodnego i niezobowiązującego przekazu są przygotowane na tę okazję zimowe swetry, w które w świecie Faktorii ubrani są ludzie i...butelki.
Kolekcja Faktorii Win na frisco.pl

temu

Mieszkańcy Warszawy mogą cieszyć się winem z kolekcji Faktorii bez wychodzenia z domu. Od stycznia działa wirtualna sekcja Faktorii Win w sklepie internetowym frisco.pl, który gwarantuje dostawę pod same drzwi. Jak zauważa portal totalmoney.pl, szeroka oferta win Faktorii sprawia, że frisco.pl zyskuje w tej kategorii znaczną przewagę nad konkurencją*.
Nowości Faktorii Win: kolekcja Standard Plus 2016

temu

Faktoria Win wzbogaciła swoją ofertę o 12 nowych win od renomowanych producentów z różnych stron świata. Nowe wina tworzą razem kolekcję Standard Plus, która dostępna jest od 3 czerwca w wybranych sklepach stacjonarnych oraz od 13 lipca na frisco.pl.
Faktoria Win stawia na letnie wine bary nad Odrą, Wisłą i Wartą

temu

W porozumieniu z popularnymi sezonowymi lokalami Faktoria Win uruchomiła 5 winnych barów w 3 miastach: Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu. Menu każdego baru to wybór 10 win z kolekcji Faktorii: orzeźwiające wina białe i musujące, Frizzante prosto z beczki oraz wybór win czerwonych. Wine bary otwarte są codziennie i będą działać przez całe lato.